Nieuws

Zelf bouwen: denk dan hieraan!

Veel mensen dromen over het zelf bouwen van hun droomhuis. Toch kan zo’n droom in een nachtmerrie eindigen. Bouw je zelf een huis, dan loop je meer risico’s. De kosten die dat met zich mee brengt, zijn voor jouw rekening. Waar moet je op letten om dat te voorkomen? Volg onze tips!

Als je een omgevingsvergunning aanvraagt (voorheen de bouwvergunning), dan moet je ook een GPR-rapport overhandigen. Wat is dat en wie kan dat voor je maken?

GPR is een manier waarop je de duurzaamheid van een gebouw kunt meten. De methode laat tijdens iedere fase van de bouw zien welke gevolgen ontwerpkeuzes hebben voor de duurzaamheid. De methode werkt met rapportcijfers. Dat maakt de gegevens inzichtelijk en vergelijkbaar. GPR Gebouw is een softwarepakket dat veel wordt toegepast. Eenvoudige software waarmee je accuraat de milieuprestatie van je woning berekent.

Je hebt als zelfbouwer al met heel veel nieuwe zaken te maken. Schakel daarom de deskundigheid van je architect in. Hij weet hoe hij een GPR-rapportage moet opstellen. Maar laat je wel informeren. De berekeningen worden gecontroleerd door de gemeente. Ook bij de oplevering van je woning vindt een controle plaats. Van tevoren kun je je laten informeren over de gegevens die je moet opleveren of de zaken waarvoor je eventueel bewijs moet leveren.

Heb je tijdens de bouw duurzame maatregelen uitgevoerd en kun je die aantonen, dan krijg je 5% korting op de grondprijs conform de gemeentelijke regeling.